Er zijn veel soorten stucwerk. Welke kies je?

Stukadoors passen verschillende soorten stucwerk toe. Met soorten stukwerk bedoelen we de manier van stukadoren om een oppervlak te bewerken. Zoals een muur of plafond. Welk soort stukwerk wordt ingezet is afhankelijk van de staat van het oppervlak, en de wensen van de opdrachtgever. Zo is het bijvoorbeeld van belang of het oppervlak ook nog wordt behangen of geverfd. Het is goed om dit op voorhand goed te overleggen, maak hiervoor een vrijblijvende afspraak.

Pleisterwerk is het strak en glad maken van muren, wanden en plafonds. Het materiaal dat een stukadoor daarvoor gebruikt heet pleister.

Waarvoor is pleisterwerk nodig?
Stukadoors gebruiken pleister voor het strak en glad maken van wanden en plafonds. Dit wordt ook wel pleisteren genoemd. Het pleisterwerk dient als ondergrond voor het sauzen, schilderen of behangen. Ook kan het verder afgewerkt worden met bijvoorbeeld sierpleister of spackspuitwerk.

Voor welke ruimtes is pleisterwerk geschikt?
Pleisterwerk kan zowel binnen als buiten. Mits het oppervlak, de muur, wand of het plafond, daarvoor geschikt is, kan dit in iedere ruimte. Binnenshuis kunt u dus bijvoorbeeld uw woonkamer, slaapkamer, of (gedeeltes van) uw toilet of badkamer laten bepleisteren. Op uw buitenmuren kunt u ook pleisterwerk laten aanbrengen. Om de buitenmuur weersbestendig te maken wordt een speciale afwerklaag aangebracht op het pleisterwerk.

Wat is pleister?
Pleister is een mengsel dat hoofdzakelijk bestaat uit gips of kalk. Het mengsel is aan te duiden als een laag mortel of specie. Pleister is enkele millimeters tot enkele centimeters dik. Soms wordt ook zand door pleister gedaan, wat de structuur van het mengsel korrelig maakt. Dit maakt het pleisterwerk geschikt om overheen te verven.

Soorten pleisterwerk
Ten eerste wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘normaal’ pleisterwerk en glad pleisterwerk. Het belangrijkste voordeel van glad pleisterwerk is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Ten tweede is pleisterwerk beschikbaar in alle denkbare kleuren. Hierbij gaat het om pastelkleuren, wat zachte kleuren zijn. Doordat pleisterwerk een natuurproduct is kan kleurverschil ontstaan op uw wand of plafond.

Sausklaar stucwerk betekent dat het oppervlak zo wordt afgewerkt, dat schilderen daarna direct mogelijk is. Een gladde afwerking dus. Een muur, wand of plafond wordt dan spiegelglad en afgepleisterd opgeleverd, zonder oneffenheden.
Naast sausklaar stukwerk kunt u ook voor behangklaar stukwerk kiezen. Behangklaar stukwerk wordt minder glad gemaakt. Dit is minder werk voor de stukadoor en dus wel goedkoper dan sausklaar stukwerk. Dus wilt u na het stuken de muren gaan behangen? Dan is behangklaar stukwerk een logische keuze.
Spackspuiten is een wand- en plafondafwerking die tegenwoordig veel wordt toegepast. Met name in nieuwbouwprojecten, maar ook voor de renovatie van bestaande woningen.

Wat is spackspuiten?
Spackspuiten is een snelle, duurzame en mooie manier om een muur af te werken. Het resultaat is vergelijkbaar met dat van een gestukadoorde muur. Als de wanden opdrogen, ontstaat een mooie en egale korrelstructuur.

Met spackspuiten, ook wel spacken genoemd, wordt een pleisterlaag onder hoge druk op muren en wanden gespoten. Dit gebeurt machinaal. In twee etappes: eerst wordt een laag aangebracht die vlak wordt afgepleisterd. Wanneer deze laag droog is, volgt een tweede laag die de muur of het plafond voorziet van de structuur. U kunt kiezen voor een grovere of fijnere structuur.

Spackspuiten in de gewenste kleur
Het spack wordt direct in de gewenste kleur aangebracht. Daarbij is iedere denkbare kleur mogelijk. Dat betekent dat uw muur of plafond goed wordt afgewerkt en ook direct de gewenste kleur heeft.

Sierpleister is een afwerking voor stukwerk. De meest bekende sierpleister is spachtelputz. Dit is één van de vele varianten sierpleisters die er bestaan.

Sierpleister is een sterke afwerking waarmee ook de structuur van de muur of het plafond wordt bepaald. U kiest de structuur en daarmee de uitstraling van het oppervlak. De keuze is groot; van een hele grove tot een hele fijne structuur.

Hier vindt u snel en gratis de juiste stukadoors voor uw buiten stukwerk. Na het volgen van 3 eenvoudige stappen, ontvangt u kosteloos offertes van meerdere stukadoors uit uw omgeving welke gericht zijn op het stuken van uw buitenmuur.

Ook restauratie buiten stukwerk werk voor stukadoor.
Stukadoren is een prima oplossing om muren voor lange tijd onderhoudsvrij te maken. Dit geldt voor binnen -, maar ook voor een buitenmuur stucen. Denk bijvoorbeeld aan stucwerk voor de gevels van uw huis of voor uw bedrijfspand. Misschien wilt u de buitenmuren met buiten stucwerk verfraaien. Of is het bestaande buitenmuur toe aan nieuw stukwerk? Veel stukadoorsbedrijven nemen ook de voorbereidende werkzaamheden van het stuken van uw buitenmuur voor hun rekening: van het verwijderen van het bestaande pleisterwerk tot het voorstrijken van de muren.

Vind snel een vakman voor een buitenmuur stuken.
Professionals in buiten stukwerk zijn met deze site niet meer moeilijk te vinden. Voor elke buiten stucwerk klus vindt u hier een vakkundige stukadoor. Alleen puur vakmanschap staat garant voor een goed resultaat. Dus, volg de vijf korte stappen, vul uw wensen zo volledig mogelijk in en stuur het aanvraagformulier meteen door. Na ontvangst van uw aanvraag zorgen wij ervoor dat stucadoorsbedrijven in uw eigen regio contact met u opnemen voor het maken van een afspraak. Zij adviseren u over de mogelijkheden van buiten stucwerk en maken een offerte op maat.

Soms vergunning nodig voor nieuw buiten stukwerk.
Ook in buiten stucwerk is veel variatie mogelijk. Er zijn steeds meer nieuwe gevelpleisters met uiteenlopende structuren verkrijgbaar. Dat betekent dat het buiten stucwerk uit verschillende korrelgroottes bestaat. Maar ook buiten stucwerk in kleur wordt meer en meer toegepast. Wanneer het gaat om het aanbrengen van nieuw buiten stucwerk, is in veel gemeenten een bouwvergunning nodig. Dit geldt ook voor het veranderen van de kleur van een gevel. Bent u van plan buiten stucwerk aan te brengen, dan is het verstandig eerst informatie in te winnen op het gemeentehuis.